Tænkehjørnet

Kulturel appropriation – Karneval Del 3 af 3

DSC_0047

A hvafanoget? Kulturel appropriation. Jeg har lært udtrykket for nyligt i YouTubes kommentarspor… af alle steder. Det kom op fordi at der var nogle vesterlændinge, der havde filmet musikvideoer i Indien og det var der nogle indere, der havde det stramt med. Jeg kan ikke huske om det var den her:

eller den her:

Men i hvert fald var der nogle som synes det var respektløst, at udenforstående kom og gjorde som om de var indere, når de nu tydeligvis ikke var det. De synes, at de havde eneret på “den indiske kultur” og påberåbte sig, at det var kulturel appropriation. Det anede jeg ikke hvad var, så jeg slog det op.

Kulturel appropriation er når en majoritetsgruppe tyvhugger noget kultur fra en minoritetsgruppe, som står tilbage med følelsen af at være blevet frarøvet noget unikt identitetsmæssigt og at det, som er blevet taget fra dem bliver vandaliseret af bavianer, der ikke forstår den symbolik og værdi, som det nu har for dem, der oprindeligt havde det.

Bvaargh det var en ordentlig og abstrakt mundfuld og ordlyden er ikke just, som det bliver defineret i ordbogen, men det er sådan jeg forstod det i hvert fald.

Grunden til at jeg tager det op  er at jeg var klædt ud som kineser og Aske var klædt ud som ja… muslim(?) til karnevallet i Aalborg. Det fede ved Aske var at han aldrig havde hørt om kulturel appropriation og alligevel var ret beklemt ved at købe en sort “kjole” i indvandrebutikken og det endda dameversionen, fordi at den var billigst. Han havde det dårligt med at købe tøj i en butik, som solgte tøjet “seriøst” og så bruge det “for sjov”. Det er jo ikke sådan at han synes, at tøjet eller kulturen er komisk eller latterlig.

Min egen kineser lignede åbenbart mere en vietnameser ifølge en som bor i Kina til dagligt. Men som vi diskuterede kunne det sagtens tænkes at en vietnameser overhovedet ikke kunne se ligheden med vietnamesere heller.

Jeg har tænkt mange tanker om emnet og I får dem nok leveret drysset tilfældigt ud over de kommende måneder. Men ja – det var vidst alt der var at sige om Aalborg Karneval 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *