Operation 15 kg

Vægttabsstrategi

Hvis der er noget, jeg har fundet ud af, så er det, at det ikke er viljestyrke, der skal bære mig gennem mit vægttab. Kalorietabeller, hårde træningsprogrammer, pulverkure eller mig, der mentalt råber og skubber mig igennem en “hård” periode virker ikke. Jeg har prøvet præcis den fremgangsmåde før og det eneste, der sker er, at jeg bliver endnu mere utilfreds med mig selv og i det sekund, jeg vender tilbage til mit “almindelige” liv kommer kiloene krybende igen.

Så denne gang står menuen på egenkærlighed. Det er et lidt fluffy begreb og jeg er ikke selv helt klar over, hvad det egentlig betyder i praksis, men jeg ved at jeg er færdig med at være vred på min krop og mig selv.

Så der er ikke nogen tidsplan for mit vægttab. I det hele taget er der ikke nogen plan – andet end at jeg vil vende opmærksomheden mod mig og min hverdag, mine tanker, følelser og vaner og så vil jeg i mikroskridt, bevæge mig hen mod et liv i balance.

Hvad skal vi have at spise?
Ét af de mest oplagte steder at gribe ind for mig er på aftensmadsfronten. Som så mange andre par kigger Aske og mig ganske ofte på hinanden og spørger: hvad skal vi have at spise i aften? Og som for så mange andre virker det som et overvældende spørgmål uden et godt svar eftersom at det oftest er når vi allerede er sultne og trætte, vi kommer i tanke om, at der også skal sørges for mad. Det betyder, at der ofte sniger sig færdigretter, fast food og bare yucky mad ind. Det er dyrt, det smager ikke specielt godt, det er for kalorietæt og mangler mikronæringsstofferne. Så dét er et mikroskridt, jeg kan tage. At prøve at få lavet hjemmelavet mad hver aften.

Perfektionismemonsteret
Udfordringen ved at lave mad selv er, at i det øjeblik jeg tænker tanken: “jeg vil lave mad selv”, så melder der sig samtidig en masse forestillinger om, hvad den mad skal kunne:

  • Jeg skal selv bage mit brød
  • Der skal være salat hver dag
  • Det skal være vegetarisk/vegansk
  • Vi skal have en ny og spændende ret hver dag
  • Det skal være så billigt, som muligt
  • Det skal være økologisk
  • Det skal være instagram-værdig, farverig, super-sund, fashionable mad
  • Vi skal alle 3 altid synes alt er lækkert

Det jeg skal lære er, at perfektionisme ikke er min ven. Og at det er urealistisk og også unødvendigt at møde alle de krav til vores hverdagsmåltider. Der er et “skal” i hver af de nævnte krav eller forestillinger om man vil og jeg er så færdig med at skulle forholde mig til “skal”. Nu skal det handle om, hvordan lysten kan komme til at drive værket.

Økologi og vegetarmad
Det generer mig, at vi spiser så meget kød. Jeg føler mig som en hykler og det er noget, mine tanker kredser om hver dag. Vores kødforbrug. Og når jeg bruger energi på dét og kommer lidt i dårligt humør, hver gang, jeg spiser, jamen så er det pludselig en medvirkende faktor til, at jeg trøsteguffer. Så for mig, kommer det til at være en prioritering. At lave mad selv og at fokusere på kødfri retter. Det betyder ikke, at jeg bliver perfektionistisk eller fanatisk omkring ikke at spise kød. Dér har jeg også været før og det fungerede heller ikke. Det betyder bare, at jeg aktivt vil opsøge inspiration til kødfri retter, når jeg laver madplaner for os.

Tilsvarende har min grønne samvittighed brug for, at vi køber økologi. Det gør vi allerede i nogen grad – jeg vil bare gerne gøre det mere konsekvent.

Madplaner og indkøb
Jeg har tidligere haft en aversion mod madplaner, da jeg oplevede at vores hverdag var meget impulsiv med aftaler, der blev lavet samme dag og planer, der ændrede sig. Det resulterede i en del madspild, hvilket både var spild af penge og gav mig mere dårlig, grøn samvittighed.

Med en tumling i huset er vores hverdag blevet mere forudsigelig og det gør det relevant at prøve at lave madplaner igen. Problemet med madplaner er, at det pludselig er ret meget, man køber på samme tid og det er dræbende at slæbe Ramya, puslegrej, egen taske og indkøb til en uge op af trapperne til tredje. Også selv om man er to om det.

Løsningen for os er blevet, at vi prøver nemlig.com af. Det er et online supermarked, som bringer til dørtrinnet, hvilket er lækkert.

Jeg har derfor siddet og nørklet madplan i dag og efterfølgende placeret vores allerførste ordre hos nemlig.com. Det skulle blive leveret i morgen og jeg glæder mig. Jeg håber, at det fungerer – madplanen – online indkøb – at slippe perfektionismen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *