Skip to content

Vores nye juletradition

Så blev det min yndlingsmåned igen og vi har markeret det ved at bruge weekenden på at hygge igennem! Jeg havde aftalt med Aske, at vi skulle bruge d. 30. november på at høre julemusik, hente et lille juletræ, pynte op og bage småkager, så vi kunne vågne op til en juleklar lejlighed d. 1. december. Så det gjorde vi 😀

Lys mørket op
December er så mørk og kold at komme igennem, men ved at fylde den med lys, gaver, godter, gløgg og hygge bliver den på magisk vis tryllet om til en måned, som byder på en perlerække af dejlige oplevelser sammen med andre. Jeg elsker det! Og nu hvor Ramya er stor nok til at forstå, at det snart er jul går jeg endnu mere op i december end før!

I år har vi f.eks. for første gang fået et lille juletræ og det står i stuen med nogle lyskæder viklet om sig. Da Ramya trissede ind i stuen i morges, kunne jeg høre hende sige til Aske: “se, et juletræ! Det Ramyas juletræ”. Og jeg lå inde i sengen og var varm om hjertet og vildt tilfreds med min og Askes indsats.

Min anden barndom
Der var mange ting, jeg var ked af at vi ikke gjorde i min barndom. Mine forældre havde vildt travlt med at få det hele til at hænge sammen og de vidste ikke, hvor meget det betyder for børn at der er ro og nærvær til bare at være sammen og hygge sig. Nu, hvor jeg er mor, har jeg muligheden for at give Ramya det, som jeg selv savnede og når jeg gør det, kan jeg mærke, at jeg får læget nogle meget gamle sår på sjælen. Og det er vildt dejligt.

Bryd mønsteret
Når man ikke selv er vokset op med at forældre og børn hygger sammen og man ikke har en tydelig fornemmelse af, “hvordan man gør”, så kan det være meget svært at give sine børn dét man selv savnede. Man bliver nemt fanget i en fortælling om, at vi jo ikke er “sådan nogle, som klippe klistrer eller bager eller synger og danser sammen – jeg ved slet ikke, hvordan man gør!”. Og så gør man, som man altid har gjort, for det ved man da, hvad er.

Jeg vil gerne slå et slag for, at det aldrig er for sent at indføre nye traditioner eller arrangere noget rart for dig og din familie. Det kan føles helt mærkeligt og måske lidt ubehageligt, hvis du ikke er vant til det. Hvis du er ligesom mig, så dukker tanken “gør vi det rigtigt?” hele tiden op, mens I prøver det nye af. Men øvelse gør mester og det vigtigste er bare, at man har det sjovt med det, man laver. Med tiden skal I nok blive til sådan nogle, der råhygger sammen som familie. Det er i hvert fald, hvad jeg fortæller mig selv.

Vores nye familietraditon
Jeg har virkelig nydt at byde december velkommen sammen med Aske og Ramya og vi har allerede aftalt, at det er noget, vi kommer til at gøre hvert år fremover. Den 30. november er hermed reserveret til at pynte op, bage, lægge familiekalenderen frem og trække vejret sammen. Jeg havde overvurderet, hvad vi kunne nå på én dag, så småkagerne blev først bagt i dag. Jeg skulle hele tiden huske mig selv på, at det vigtigste ikke var om jeg nåede alt på listen og alt blev perfekt. Det vigtigste var, at vi hyggede os og havde det rart. Eftersom Ramyas primærbidrag til småkagebegningen var at spise af dejen, mens hun smilede og jeg havde mit nattøj på i Meny, hvor der var smagsprøver på gløgg, så synes jeg vi lykkedes ret godt med at slappe af og bare nyde det 😀

Til næste år skal jeg huske, at lave småkagedej og lægge i fryseren/køleskabet, så det er nemt at hive frem, når vi skal bage. Og at købe julegaver til familien på forhånd, så vi kan pakke dem ind d. 30. november og bruge dem som pynt. Så skal vi heller ikke bruge tid på at købe gaver i december, hvilket giver mig mere tid til at drikke gløgg.

Glædelig december!

Leave a Reply

Your email address will not be published.