Skip to content

Særligt sensitive mennesker II

Som lovet i går følger jeg i dag op med lidt teori om særligt sensitive mennesker.

Særligt sensitive mennesker er på et eller flere områder mere sensitive end andre mennesker. Det kan dreje sig om lyd- eller lysfølsomhed, temperaturfølsomhed, stramt tøj eller grove tekstiler eller andre og egne menneskers følelser og stemninger. Omkring 15-20 % af alle mennesker er særligt sensitive på et eller flere punkter og det er således faktisk relativt almindeligt at have det sådan.

Det er medfødt at være særligt sensitiv og der er derfor ikke meget, man kan gøre ved det. Samtidig er det vigtigt at understrege, at det ikke er en sygdom at være særligt sensitiv og derfor er det heller ikke en diagnose, som man skal behandles for. Man kan se det som et personlighedstræk.

Mange særligt sensitive er vokset op med en følelse af at være forkerte, fordi omgivelserne har svært ved at acceptere den særligt sensitives måde at være i verden på. Hvis vi lige tager et kig på mig, så kommer det til udtryk ved tårer. Jeg græder meget. Jeg græder selvfølgelig når jeg er ked af det. Men jeg græder også når jeg er vred eller frustreret eller træt eller meget glad eller bliver forskrækket eller bare har en lidt lortet dag. Der er åbenbart bare meget øjenvand inde i mit hoved. Jeg ville sige, at det er ret harmløst, men eftersom at andre reagerer så stærkt på et par tårer fra mig, så er der bare nogle situationer, jeg undgår fordi jeg er bange for om jeg så begynder at græde og om de andre så skal til at fortælle mig, at jeg er sart og skal lave mig selv om. Og #%& det er pinligt i professionelle sammenhænge!

Men der er ingen skam i at være særligt sensitiv. Særligt sensitive har mange evner og kompetencer, der rigtig kan udfolde sig under de rigtige forudsætninger. Særligt sensitive er visionære og er tit indenfor kunst og kultur, hvor det handler om æstetik eller det at forstå hinanden. Særligt sensitive er reflekterende mennesker, der har en høj etik og stor samvittighedsfornemmelse. Jeg synes de lyder bedårende:)

Du kan teste om du selv er særligt sensitiv her. Det drejer sig om 23 udsagn, hvor du sandsynligvis er særligt sensitiv, hvis der 12 eller flere udsagn du svarer sandt til. Jeg fik 17.

Kilder
Psykiatrifonden

Sygeforsikringen Danmark

HSP foreningen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *