Skip to content

Konfliktstrategier

Jeg har konflikthåndtering i denne blok og jeg elsker det. Vi har lige haft om forskellige strategier, man kan anvende i konflikter og lavede en lille øvelse, der skulle klarlægge vores konfliktstil. Jeg blev meget, meget klogere på mig selv. Læs med og se om du bliver klogere på dig selv.

Der er i testen defineret 5 konfliktstile.

1. Forcing (gennemtvinge sin vilje)
2. Avoiding (undgå konflikting)
3. Yielding (give efter)
4. Problem solving (problemløsende)
5. Compromising (kompromissøgende)

Alle benytter de fem konfliktstrategier alt efter situation og erfaringer med, hvad der virker, men man har som oftest en præference.

Hvis man bruger “forcing” har man høj interesse i eget udbytte og mindre interesse i den andens udbytte.
Hvis man bruger “avoiding” har man lav interesse i både eget og den andens udbytte.
Hvis man bruger “yielding” har man lav interesse i eget udbytte og høj interesse i den andens udbytte.
Hvis man bruger “problem solving” har man høj interesse i begges udbytte.
Hvis man bruger “compromising” mødes man et sted midt i mellem.

Umiddelbart er det at foretrække, hvis man kan håndtere konflikter på en “problem solving” måde, da det er dér hvor begge parter får mest ud af det og begge er tilfredse med løsningen. Desværre er det også en svær strategi, fordi det kræver, at man kan lægge sine følelser til side og lytte åbent til den anden. Den er tidskrævende, fordi man skal have snakket igennem, hvor skoen trykker og hvilke muligheder der er for at komme ud på den anden side med skindet på næsen for begge parter. Man skal derfor også være god til at høre alt det, der ikke bliver sagt, til at tænke ud af bokse og man skal have tålmodighed og tillid til at det løser sig.

Mine konfliktstrategier er
1. Yielding 4 point
2. Problem solving 3,75 point
3. Compromising/forcing 3 point
4. Avoiding 2,75 point

Først var jeg overrasket, for hvis min primære konflikt strategi er “yielding”, så værdsætter jeg åbenbart ikke mig selv særligt højt og lader andre trampe rundt på mig? Men ved et nærmere eftersyn, giver min profil egentlig perfekt mening. Jeg undgår ikke konflikter. Jeg ser dem, anerkender dem og går gerne ind i dem. Det passer med, at min mindst foretrukne strategi er “avoiding” og det passer med min egen opfattelse af mig. Jeg scorede kun 0,25 point lavere på “problem solving” end på “yielding”, så der er altså tæt løb mellem de to. Sådan som jeg ser det, er det fordi, jeg altid forsøger mig med “problem solving” først, men når det hele går i hårdknude, bliver for intenst og kompliceret, så lader jeg oftere den anden få sin vilje end jeg prøver at gennemtvinge mit synspunkt. Jeg vil for alt i verden ikke være hende, der altid vil have tingene på sin egen måde, egoisten, den dominerende, den hjerteløse. Det er vigtigere for mig, at bibeholde et godt forhold til folk end at få ret.

Umiddelbart kan jeg godt lide min konfliktprofil, men jeg er også blevet opmærksom på, at måske giver jeg nogle gange op for tidligt. Jeg kunne måske prøve at blive længere tid i den selvom den er ophedet og måske skulle jeg oftere holde på mine synspunkter. Både fordi at mine meninger også tæller (begynde at værdsætte mig selv højere) og fordi at folk kan miste respekten for en, hvis man altid giver efter. Det kan altså virke modsat hensigten, hvis man giver efter for at redde forholdet. Jeg har da også smidt folk ud af mit liv, fordi de aldrig ville lytte til mine ønsker og skulle have alting på deres måde. Måske lod jeg dem opføre sig sådan.

Hvad med dig? Hvordan håndterer du konflikter?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *