Skip to content

Projekt Plantespiser – Pirogger med krydret kartoffelfyld

Jeg har tabt en solid klat af fyldet fra min pirog ned, præcis ved siden af og ikke min bærbare computer. Sådan går det, når man bare gerne vil skrive på sin blog og i begestring glemmer, at man har mad i hånden.

Men min begestring er velbegrundet! Jeg har lavet pirogger med tamiler-gufguf fyld, som skal i fryseren og tages op til madpakken i den kommende tid.

Jeg har en madkultur med i bagagen fra min mor, som jeg ikke har dyrket særlig meget siden jeg flyttede hjemmefra. Jeg var så træt af ris og stærkt krydrede kari’er. Hertil kommer at jeg faktisk ikke rigtig havde lært at lave maden, det gjorde min mor og når jeg hjalp til, så var det som skrælle-snitte-opvaske-kone.

Men jeg er begyndt at savne den tamilske mad, krydderierne og det fællesskab, der var omkring det at servere en ordentlig skudefuld ris med tilbehør, der var så krydret at næsen løb og der kom sved på panden. Og derfor er jeg også begyndt engang i mellem at forsøge mig lidt frem med mors klassikere.

Fyldet i de her pirogger er en af disse klassikere. Min mors version indeholder kartoffel og tomat og nogle gange lidt gulerod. Jeg har tilføjet ærter. Det er en kari (eller curry om man vil) kogt med et minimum af væske, så den bliver helt tæt og cremet. Man spiser den som fyld i pirogger, rolls (forårsruller), samosaer eller som tilbehør til ris eller brød. Min version er ikke i nærheden af at være så stærk, som min mor laver den eftersom Aske også skal have glæde af piroggerne, men god det er den:)

I får her en cirka opskrift på kartoffel-kari’en, da den er lavet på slump. Men jeg laver senere en idiot sikker version, lige så meget til mig selv som til jer. Selve dejen lavede jeg også på slump. En standard gærdej med rugmel og grahamsmel, men I kan gøre, som I lyster med en hel hvid dej eller måske endda noget i retning af en sprød butterdej.

Kartoffel kari 

Rækker til fyld i ca. 12 store pirogger

Ingredienser

Olie
Sorte sennepsfrø
Fennikel frø
1 stort løg i kvarte ringe
1 kg kartofler i tern
1 håndfuld (6 stk.) coctail tomater, halverede eller 1 alm. tomat i grove stykker
1 stor gulerod, groft revet
2 store håndfuld frosne ærter
Salt
Cirka 1 tsk. chilipulver
Cirka 2 tsk. 5 spice
Cirka 1 tsk. kanel, stødt
Cirka 1 tsk. gurkemeje

Fremgangsmåde

1. Varm en god sjat olie i en stor gryde. Når olien er varm smider du en stor teske sennepsfrø og en lidt større teske fennekel frø i gryden. De popper i den varme olie og det er som det skal være.

DSC_1271

2. Tilsæt løg og lad dem stege til de er let gyldne og bløde. Herefter tilsættes kartofler og salt. Rør godt, steg kort og skru ned for varmen.

IMG_5853

3. Tilsæt chili, 5 spice og kanel. Når krydderierne er kommet i brænder det hele let på, så tilsæt evt. mere olie og husk at røre grundigt og jævnligt. Lad det stege i ca. 10 min. Husk stadig at røre.

IMG_5871

4. Tilsæt de grofthakkede tomater og rør. Tilsæt også noget vand, bare så det dækker bunden. Det syder sikkert og det er stadig som det skal være.

IMG_5867

5. Lad det hele simre et lille stykke tid før gulerødder og ærter tilsættes.

IMG_5874

6. Rør rundt, kig til det jævnligt og lad det simre/stege færdigt. Det er klar, når kartoflerne er møre. Jeg tilsatte vand af flere omgange, så kartoflerne havde noget at blive kogt i, men jeg ventede altid til det meste væske var væk, før jeg tilsatte mere. Resultatet må nemlig ikke svømme i sovs, så bliver det noget rod, når piroggerne skal fyldes. På billedet er der stadig for meget væske, men det forsvandt hurtigt.

IMG_5876

7. Del dejen i små klumper, rul dem ud i nogenlunde cirkler, smid fyld på halvdelen af cirklen, fold dejen over og saml kanterne. Husk at efterlade plads, når du putter fyld på, så kanterne kan samles.

IMG_5887

8. Pensl med vand og bag ved 200 C i ca. 10-15 minutter. Lad dem køle lidt af. Prop dig. Eller put dem i fryseren. Eller giv nogle til dem, der har siddet med mundvand ned af hagen, siden duften af de poppede fennikel frø bredte sig. Enjoy!

IMG_5894

Piroggerne er 100 % veganske.
Ingen døde dyr. 

Minimal klima/miljø påvirkning.

Hvis du laver dem, smider du så ikke billede af resultatet op i kommentarfeltet? Jeg er nysgerrig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *