Skip to content

Den tamilske brud 2

Det srilankansk – tamilsk, hinduistiske bryllup adskiller sig en smule fra de indisk – tamilske hindubryllupper, som man kan læse om på nettet. Derfor kommer her første del af en gennemgang af det tamilske hindubryllup, som jeg kender det.

I dag handler det om den tamilske brud. Jeg har også skrevet noget om den tamilske brud her.

Tøjet

Den tamilske brud har 2 forskellige sarier på i løbet af ceremonien. Den første sari er den hun ankommer i og gennemgår nogle indledede ritualer i. Som en del af ægteskabsseancen får hun overrakt et fad med sari nr. to af brudgommens familie og det er først, når hun har skiftet til den, at parret går igennem de ritualer, hvor de bliver gift.

Den første sari er ofte i en farve i det gule og rosa farvespektrum, mens den anden sari er i det røde farvespektrum. Farverne er vigtige, da de tillægges symbolsk betydning, som mange tager meget alvorligt. Gul og rød anses for at være farver, der symboliser velstand, lykke, frugtbarhed, held og livskraft og de går derfor igen ikke bare som sarifarve, men overalt til brylluppet.

efd49734ec6565230d619b1c8f382877rød

Håret

Traditionelt har tamilske kvinder meget langt hår og det er derfor blevet tradition, at håret flettes og pyntes. Ofte får fletningen hjælp med at blive lang og fyldig ved at man fletter kunstigt hår ind i den. Jeg har ladet håret gro alene af den grund, at jeg vil have en fletning, der siger spar to:) Nogle pynter fletningen med friske blomster, mens andre bruger smykker specielt designet til håret. Andre igen er kreative med silkebånd, perler på snor…

hår 1 hår 2 hår 3

Smykkerne

Det varierer en smule, hvor mange smykker som den enkelte brud har på og moden spiller en stor rolle i forhold til både antal smykker og størrelsen af dem. Men fælles for de allerfleste brude er nu, at man ikke kan undgå at lægge mærke til smykkerne. De er store, smukke og iøjnefaldende.

Bruden har et smykkesæt på, der består af store øreringe med kæder, der sættes fast i håret, matchende halskæder, armbånd på underarmene, armringe på overarmene, fingerringe, næsering, et smykke rundt om taljen og ankelkæder. Som en del af vielsesceremonien får hun i tillæg en guldkæde (thali) og tåringe i sølv (metti) på. Herudover er der smykkerne i håret.

smykkersmykker 2metti

Henna, maruthani, mehndi

Brudens hænder og fødder pyntes med hennamønstre, som tjener som ekstra udsmykning. Jeg har skrevet mere om henna her.

henna hænder

Prikken i panden

På tamilsk hedder prikken i panden for en poddu. Det er en myte at den har noget som helst at gøre med kaste (kastemærke). Den er først og fremmest en traditionel måde, som ugifte og gifte kvinder pynter sig med. Enker bærer traditionelt ikke en poddu, da man mener at kvinder, hvis mand er død skal udstråle “goldhed”. Prikken kan have mange former og farver, der kan være sten og perler på den og de fleste bruger sticker-poddu, som er selvklæbende.

pottu

Man ser også poddu’er på mænd, men så er det i en religiøs sammenhæng. Efter pujaer i templet eller i hjemmet eller til begivenheder som bryllupper sætter man lidt sandeltræsmasse/santhanam (gult) og lidt kumkumam (rødt) i panden. Både santhanam og kumkumam har desinficerende egenskaber, mens santhanam også har en kølende effekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *